Zeerobben en verre vergezichten - Reisverslag uit Blönduós, IJsland van suzeheli - WaarBenJij.nu Zeerobben en verre vergezichten - Reisverslag uit Blönduós, IJsland van suzeheli - WaarBenJij.nu

Zeerobben en verre vergezichten

Door: Heli en Suze

Blijf op de hoogte en volg

01 Augustus 2011 | IJsland, Blönduós

Maandag 1 augustus ‘11

Het zonnetje breekt op tijd door en wij hebben eigenlijk nog genoeg te zien op de camping. De typisch IJslandse vouwwagens worden super handig en super snel in elkaar gevouwen. Tegen de tijd dat wij onder de douche zijn geweest en hebben ontbeten is iedereen al bijna vertrokken. Overigens hebben we het vannacht voor het eerst (eventjes maar) koud gehad. Het was dan ook maar een graad of 3-4. We hebben tot nu toe alleen ’s avonds even de kachel aan gehad. Het schiereiland Vatnsnes willen we vandaag bekijken. Op naar het dorp en meteen maar even de laptop aan om te kijken of we ergens verbinding hebben. Het lukt, maar helaas maar van korte duur. Ik loop nog even rond bij de hotspot maar krijg geen verbinding. Verder rijden maar weer. We belanden bij de tourist info annex zeehonden cq zeerobben rondvaart bedrijf. Het is prachtig weer dus kunnen we aan het spaarzame en dun bezaaide terras niet voorbij lopen. Wie weet wat het morgen is dus kun je maar vast getrakteerd zijn op koffie met gebak! We krijgen al een kleur! Waarom blijven we gewoon niet hier en stappen we in de boot? Om 13.00 uur vertrekt de Brimill. De schipper heeft er zin in en beukt door de ‘hoge’ golven naar de eerste stek. Warempel er liggen een stuk of 10 zeerobben op de kant of op een steen. Verder naar de volgende plek. Er liggen wel 1200 robben in de baai verteld hij enthousiast, alleen is het vandaag een nationale feestdag en hebben de meesten vrijaf genomen. We varen verder en plots duikt er een dolfijn op naast de boot. Hij speelt een beetje met ons want dan weer aan deze, dan weer aan de andere kant, onder de boot door! Grappig en een extra cadeautje! Het is al na 3en als we starten met onze route. De 72 vanuit Hvammstangi gaat aan het einde van het dorp over in de 711. Een gravelweg, maar een hele goede! Soms even tweebaans en met flinke stijgingen. We hobbelen de hele dag maar dat mag de pret niet drukken. Onderweg zien we nog veel meer zeehonden bv bij Illgastadir en de baai van Hindisvik. Het ene mooie vergezichten volgt na het ander al of niet met een regenboog over zee. We naderen de gekke sculptuur van Hvitserkur. Zwart strand en kijk naar rechts want het uitzicht is vele malen mooier als die dinosaurus! Het is inmiddels al 18.00 uur. We gaan weer op pad maar die berg aan de overkant wordt door de avondzon alleen maar mooier. We nemen bij hotel Hop de afslag Borgarvirki. Even cultuur snuiven. Laten ze nou niet weten wat het voor een bouwwerk is geweest! Blijf goed om je heen kijken! Links en rechte meren, voor je de enorme gletsjer Langjokull en geweldige bergmassieven. Als we aan het einde van onze route de T-splitsing nr 1 weer oprijden zien we dat wij na 80 km gereden te hebben toch maar 23 km van Hvammstangi zijn. Nog 35 km en we zijn op de volgende camping: www.gladheimar.is. Een camping zoals ze hier eigenlijk allemaal zijn. Over campings gesproken. Wij hebben op de boot een campingcard gekocht van 120 euro. Hiermee kun je op de meeste campings terecht (zie bijgeleverd boekje) zonder te betalen. Soms moet je 500 kronen voor elektrisch betalen (3 euro). We hebben een paar andere campings gehad allemaal met vergelijkbare faciliteiten en kosten rond de 2700 kronen (16,50 euro)met zo’n 7-8 overnachtingen heb je de kaart er wel uit. De avondzon gaat rood gloeiend onder.

• 02 Augustus 2011 - 19:52

Haij En Helma Knapen:

suze van harte proficiat met je verjaardag .maak er maar een leuk feestje van, wij drinken er hier wel eentje op.erg mooie foto's die jullie laten zien.gr haij en helma.