Bezoek het pure Noorden: Lapland
02 Maart 2014 | Finland, Rovaniemi
Hoelang hebben we hier al niet naar uitgekeken!
De wekker op 00.30 uur en om precies 1.00 uur zitten we in de auto. Op een stille autoweg zijn we snel op Schiphol en parkeren we de auto op een immens groot parkeerterrein. We zijn niet alleen!
De pendeldienst werk uitstekend en voor we het weten staan we in de vertrekhal. De dames van Transavia staan in hun keurige groene pakjes al op ons te wachten. Labeltje om de koffer en met een keurige 17,6 kg schoon aan de haak valt er niks bij te betalen. Op naar Starbucks voor een hete bak koffie. “Al” om 5 uur lopen we naar gate D66 vanwaar de HV 121 vertrekt. Alles verloopt eigenlijk best lekker vlotjes en voor we het weten zitten we in de lucht! Ook al zit ik voor het raam er is geen fluit te zien buiten! Amsterdam nog mooi verlicht maar al snel komt de zon aan de hemel. We vliegen het licht te gemoed. Over Denemarken, de Botnische Golf en over Finland, dit alles onder een dik wolkendek verstopt. De laatste 10 minuten breekt het iets open en zien we een sneeuwlandschap onder ons. Daar waar we zo naar verlangen……….. als de gezagvoerder de landing aankondigt worden we verwelkomt in Rovaniemi het is min 4 en lichte sneeuwval met af en toe een zonnetje!
Als de koffers van de lopende band rollen verzamelt de groep zich rond Ruben onze weerman van het pure noorden en tevens reisleider voor de komende week. We stappen in de bus voor een ritje van zo’n 150 km naar Salla. Het zonnetje komt rap tevoorschijn en zonder te paniekeren (wat een heerlijk taaltje is dat Belgisch toch!) arriveren we in ons huisje! Een blokhut met openhaard en sauna. Vrij uitzicht en met loipe en sneeuwscooter route voor de deur is er genoeg te zien. Sneeuw op het dak en lange ijspegels Snel foto’s maken. De thermopakken en snowboots halen en wij zijn klaar voor die lange nachten van Noorderlicht spotten! Even de omgeving verkennen: skipiste voor de deur, heerlijk zo in de zon. Om 7 uur staat het buffet gereed: lekkere aardappelsoep en als hoofdgerecht een stoofpot van Elch = Eland! Heerlijk. We rollen om 21.30 doodmoe het bed in. Hopen maar dat er vannacht geen noorderlicht verschijnt.
08 Maart 2014 - 16:13
Treeske:
Is toch heerlijk in de sneeuw, hopelijk kunnen jullie genieten van het noorderlicht..!